Szervezők

 

Szilágyi Mária

táborvezető


Egyetemi diplomát előbb német nyelv és irodalom és népművelés szakon (művészeti nevelés/színházi specializáció) szereztem a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd színházelmélet szakon a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán.


Tíz évig tanítottam német nyelvet a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen, közben tankönyvet írtam, főiskolásokkal színházi előadásokat rendeztem, létrehoztam az évente megtartott Német Nyelvű Kultúra Hete című rendezvénysorozatot.


1989-ben munkahelyet és szakterületet váltottam: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben kezdtem el dolgozni a kortárs színházi csoport német nyelvterületi színházi referenseként. Gyakori volt, (ma is), hogy egy héten több előadást is megnéztem. Sorjáztak az izgalmasabbnál izgalmasabb feladatok: a német nyelvterületi kortárs színházművészet figyelése és kutatása, publikálás, színdarabfordítás, drámaantológiák szerkesztése, hazai és külföldi fesztiválok látogatása és tudósítás a látottakról, hazai és nemzetközi színházi projektek koordinálása, külföldi színházi produkciók (pl. A Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére Bob Wilson Doctor Faustus Lights the Lights című berlini Hebbel Theater-beli előadása) budapesti vendégjátékának megszervezése, online kortárs dráma adatbank – projekt vezetése.


1997-ben civil kezdeményezésként megalapítottam a Kortárs Magyar Drámafesztivált, mely 1999-től nemzetközivé vált és Kortárs Drámafesztivál Budapest (www.dramafestival.hu) néven mára Közép-Kelet-Európa egyik legjelentősebb kortárs színházi fesztiváljává nőtte ki magát. A színház az emberiség egyik legnagyszerűbb találmánya. Megismételhetetlen, élő művészet. A színész saját testét, lelkét, szívét használja, hogy nekünk és rólunk meséljen, hibáinkkal, gyarlóságainkkal szembesítsen, az emberiség nagy kérdéseit ábrázolja. Nagyon sokat tanulhatunk önmagukról és másokról a színházban. E tudás jótékony hatással van kreativitásunkra is, viselkedésünkre és problémamegoldó képességünkre a hétköznapokban.


Bízom benne, hogy munkatársaimmal sikerült olyan tábori programot összeállítanunk, hogy a résztvevők nem csak megismerik majd a színház művészetét, de át is élik a kreatív együttgondolkodás és munkálkodás gyönyörűségét.